Als je je eenzaam voelt, kun je het gevoel hebben dat er niets aan te doen is. Of dat een oplossing van anderen afhangt. Deze gedachtes zijn begrijpelijk, maar niet waar. Aan eenzaamheid kun je meestal wel wat doen. Maar omdat eenzaamheid voor iedereen anders is, is er niet een standaard oplossing. Het belangrijkste is dat je weer een eerste stap gaat zetten. 

Eenzaamheid komt nu eenmaal af en toe in een leven voor. Mens zijn is leven in relatie met anderen en af en toe zul je daar een gemis in ervaren. Dat is nu eenmaal zo. Daarmee om kunnen gaan is een belangrijke vaardigheid die ieder mens moet leren.  Moet, want zonder die vaardigheid kun je blijven hangen in eenzaamheid, en dat is ongezond. Chronische eenzaamheid leidt zelfs vaak tot een vroegere dood. Je kunt een leven zonder dat soort blijvende eenzaamheid voor jezelf maken. Sterker nog, jij bent de enige die dat kan.

Het stappenplan van Jeanette Rijks, specialist eenzaamheid
Stapsgewijs van je eenzaamheid af komen? Bij elke stap geldt: vraag hulp als je die nodig hebt. Jij kunt je leven veranderen in positieve zin. Jij kunt veranderen. Een ander kan dat niet voor je doen en lezen alleen lost niets op. Al lees je alle zelfhulpboeken, al ga je naar de duurste therapeut, jij moet het zelf doen! Het volledige stappenplan van Jeanette Rijks vind je hier.

Wat jouw eerste stap is bepaal je zelf. Je kunt letterlijk beginnen met een wandeling waarbij je je eenzame gevoelens bespreekt. Er zijn genoeg vrijwilligers of hulpverleners die zo’n wandeling met je willen maken. Weet je niet waar je moet beginnen? Dan kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

Eenzaamheid gaat in ieder geval niet zomaar over. Neem dus snel de volgende stap!

Open inschrijving workshop (zorg)professionals

Open inschrijving workshops (zorg)professionals

Open inschrijving workshop ondernemers

Door je gegevens achter te laten ontvangen wij jouw interesse tot deelname. Zodra er voldoende aanmeldingen zijn, wordt er een workshop gepland. Je ontvangt vanzelf bericht.

Ondernemers open inschrijving

Open inschrijving workshop vrijwilligers

Door je gegevens achter te laten ontvangen wij jouw interesse tot deelname. Zodra er voldoende aanmeldingen zijn, wordt er een workshop gepland. Je ontvangt vanzelf bericht. 

Workshop open inschrijving vrijwilligers

Cursus voor inwoners

Cursus Creatief Leven - deelnemers

Workshops en lezingen (zorg)professionals

Workshops en lezingen (zorg)professionals

Alleen voor (zorg)professionals en vrijwilligers.

Aanmelden netwerkbijeenkomst

aanmelden netwerkbijeenkomst
Ik ben een
Ik kom namens een organisatie
Heb je dieetwensen

Inschrijving workshop of lezing

Workshop open inschrijving vrijwilligers