Het is een misverstand te denken dat eenzaamheid hetzelfde is als alleen zijn. Je kunt je eenzaam voelen in gezelschap, in een relatie, in de klas. Kortom, mensen die zich eenzaam voelen, hebben een baan, kinderen, zelfs ‘gewoon’ vrienden. Eenzaamheid is een gevoel van gemis aan verbinding. En dat kun je ook, of misschien wel juist, voelen als je onder de mensen bent.

Andersom, als je alleen bent of woont, hoeft dat absoluut niet te betekenen dat je je eenzaam voelt. Alleen zijn kan soms heerlijk zijn, voor iedereen.

(H)erkenning
Aan de buitenkant is dus niet altijd te zien of iemand zich eenzaam voelt. En de wens om af en toe tijd alleen door te brengen is gezond en normaal. Als je je ellendig voelt in je eentje, dan heb je last van eenzaamheid.  Eenzaamheid is op zich geen probleem. Het is net als pijn een waarschuwing van je lichaam. Het is een aansporing om aan je relaties te werken.


Eenzaamheid verhelpen
Het is belangrijk dat mensen zelf in beweging komen. Een handje helpen kan nodig zijn, maar in de basis moeten mensen zelf leren weer de relatie met anderen aan te gaan. Dat kan best lastig zijn. Mensen die zich eenzaam voelen, zijn in het algemeen angstiger, achterdochtiger, wantrouwiger en doen minder mee met maatschappelijke activiteiten. Mensen die zowel eenzaam als geïsoleerd zijn, hebben geen netwerk waar ze een beroep op kunnen doen in geval van nood.

Werkelijke hulp
Voor iedereen die zich bezighoudt met de begeleiding van mensen is het verstandig dat men zich oriënteert op de specifieke aanpak die nodig is om mensen die zich eenzaam voelen effectief te helpen. Aan werkelijke hulp is enorme behoefte. Daarom investeren we in deskundigheidsbevordering over dit onderwerp zodat we samen ontdekken wat wel werkt.

Meer weten?
Wij bieden kosteloos verschillende lezingen, trainingen of workshops op maat. Dat doen wij omdat wij organisaties en ondernemers willen helpen die zich maatschappelijk betrokken voelen bij dit thema. Al snel kunnen organisaties helpen verschil te maken als zij (de laatste) wetenschappelijke kennis tot zich nemen. Neem contact met ons op om de inspirerende mogelijkheden te bespreken.

 

Open inschrijving workshop (zorg)professionals

Open inschrijving workshops (zorg)professionals

Open inschrijving workshop ondernemers

Door je gegevens achter te laten ontvangen wij jouw interesse tot deelname. Zodra er voldoende aanmeldingen zijn, wordt er een workshop gepland. Je ontvangt vanzelf bericht.

Ondernemers open inschrijving

Open inschrijving workshop vrijwilligers

Door je gegevens achter te laten ontvangen wij jouw interesse tot deelname. Zodra er voldoende aanmeldingen zijn, wordt er een workshop gepland. Je ontvangt vanzelf bericht. 

Workshop open inschrijving vrijwilligers

Cursus voor inwoners

Cursus Creatief Leven - deelnemers

Workshops en lezingen (zorg)professionals

Workshops en lezingen (zorg)professionals

Alleen voor (zorg)professionals en vrijwilligers.

Aanmelden netwerkbijeenkomst

aanmelden netwerkbijeenkomst
Ik ben een
Ik kom namens een organisatie
Heb je dieetwensen

Inschrijving workshop of lezing

Workshop open inschrijving vrijwilligers